Fish 2 Be

Fish 2 Be

© Fish 2 Be

Blog

Vissenkwekerij Fish 2 Be is de eerste concrete investeerder in het Agropolis landbouwproject aan de Maasplassen in Kessenich en Kinrooi. Het bedrijf is vandaag in een vroegere kippenstal bezig met de opstartfase en breidt in 2015 uit op de Boterakker.

OPHOVEN/KESSENICH

Viskwekerij Fish 2 Be vestigt zich, als alles volgens planning verloopt, in 2015 op de Agropolis landbouwsite aan de Maasplassen van Boterakker aan de grens van Kessenich en Ophoven. De Limburgse investeringsgroep LRM steekt 450.000 euro in het jonge bedrijf dat momenteel aan het opstarten is in een vroegere kippenstal vlakbij de Maasplassen in Ophoven. Een serieuze opsteker voor de slaagkansen van het park dat het ijkpunt van landbouwinnovatie moet worden. ‘We zijn allang bezig met dit project en startten in januari van dit jaar met de activiteiten op deze locatie’, zegt Jiri Bossuyt van Fish 2 Be. Ze zijn met drie oprichters en samen zijn ze de commerciële kweek van snoekbaars op punt aan het zetten. ‘Er is vandaag een tekort aan pootvisjes. Wij kweken ze daarom in een gesloten en volledig gecontroleerd systeem. Het is een cyclus van drie maanden waarbij de viseieren tot pootvisjes van tien gram uitgroeien. Vervolgens gaan we ze verkopen aan viskwekers die ze verder opkweken tot verse vis voor de eindconsument. ’Het bedrijf zit nog in zijn opstartfase en wil zijn uniek product vanaf deze zomer en ten laatste oktober beginnen te verkopen. LRM steunt hen hierin. Snoekbaars, een delicatesse in onze contreien, is een roofvis en het aanbod uit vijverkweek is zeer beperkt. Fish 2 Be wil in de eerste fase het tekort aan pootvisjes opvangen en vervolgens evolueren naar een permanente aanvoer het hele jaar door. ‘We hebben een akkoord met vzw Boterakker om bij de opening van Agropolis een halve hectare in te palmen om uit te breiden.’

Slakken

Fish 2 Be is daarmee officieel het eerste pilootbedrijf van het landbouwproject van de toekomst dat aan de Maasplassen uit de opgespoten grond zal schieten. Wanneer ze zich daar vestigen, verleggen ze hun grenzen met het kweken van andere vissoorten. ‘We focussen ons op Australische en Aziatische zoetwatervissen’, aldus Bossuyt. Wim Rutten (CD&V), schepen van Landbouw en algemeen coördinator van Agropolis bevestigt de komst van Fish 2 Be. ‘Het is een concreet project. Ze hebben, wanneer het terrein klaar is, een halve van de 35 beschikbare hectaren nodig. We onderhandelen intussen voort met andere investeerders. Een tweede concreet gegeven is de samenwerking met twee bestaande coöperaties om een hal neer te zetten voor de opslag van de moderne landbouwwerktuigen. Die investeerders werken samen voor de aankoop van de dure hulpmiddelen zoals gps-gestuurde landbouwverwerking. Voorts gaan we starters een kans geven. Ze krijgen een plaats in ons kantoorgebouw en via achtergestelde leningen worden ze op weg geholpen. Wanneer ze geïnstalleerd zijn, verhuizen ze naar hun eigen plek op het terrein. Er zitten nog enkele projecten in de steigers. Zo praten we onder meer met een kweker van slakken’, besluit Rutten.

No Comments Yet.

Leave a Comment