Fish 2 Be

Fish 2 Be

© Fish 2 Be

Blog

HALF MILJOEN EURO SUBSIDIE VOOR SNOEKBAARSKWEKERIJ

KINROOI – Bio-ingenieur Jiri Bossuyt (foto) heeft in Kinrooi de eerste snoekbaarskwekerij van België opgezet. Dankzij vernieuwende technieken groeit tot 20% van de eitjes uit tot een vis. In de natuur overleeft amper 1 tot 2%. De Limburgse investeringsmaatschappij investeert 450.000 euro in zijn bedrijf Fish 2 Be. TvD

FISH 2 BE START EERSTE SNOEKBAARSKWEKERIJ VAN BELGIË

KINROOI – De kans dat u in een restaurant Belgische snoekbaars krijgt geserveerd is nu nog nihil, maar binnenkort komt daar verandering in. Jiri Bossuyt (34) heeft in Kinrooi een oude legbatterij voor kippen omgebouwd tot een fabriek voor snoekbaarsjes. In de natuur is de overlevingskans voor die kleine visjes amper 1 op de 100. In zijn fabriekje kan Bossuyt 10 tot 20 procent laten overleven. Opbrengst: 1 euro per visje. “Op 1 januari heb ik samen met mijn zus en een vriend Fish 2 Be opgericht in deze oude legbatterij”, vertelt Bossuyt terwijl hij met twee handen een joekel van 60 centimer vasthoudt. “Een vrouwtje, denk ik.” Het zijn die vrouwtjes die essentieel zijn in het verhaal van Bossuyt. In de natuur legt een moeder snoekbaars één keer per jaar eitjes. In de legbatterij van Bossuyt kan die cyclus vier keer per jaar worden herhaald. “In de oude kippenstal hebben we vier klimaatkamers gebouwd, met daarin grote blauwe waterkuipen. De truc is om de watertemperatuur zo te regelen dat de vissen denken dat het lente is en ze hun eitjes moeten leggen. Dat kan vier keer er jaar worden gesimuleerd. Eigenlijk is het hier dus altijd lente”, lacht Bossuyt. Keihard werken “De kweek gebeurt dan ook in optimale omstandigheden: het water is glashelder en de temperatuur en het licht worden door ons geregeld. Dat zorgt ervoor dat 10 tot 20 procent van al onze eitjes het ook effectief tot visje brengt. In de natuur is dat maar 1 tot 2 procent. Als we hier even bezig zijn, denk ik dat we de overlevingskans zelfs kunnen opdrijven tot 50 procent.”

❞10 TOT 20 PROCENT VAN ONZE EITJES BRENGT HET TOT VIS. IN DE NATUUR IS DAT MAAR 1 TOT 2 PROCENT Jiri Bossuyt

Doordat de kweek zoveel moeite kost, is er een groot tekort aan pootvisjes. De prijs is dan ook navenant. Per verkocht snoekbaarsje, krijgt Bossuyt ongeveer 1 euro. Dit jaar nog wil hij er 200.000 verkopen. “Van geboorte tot verkoop moeten we drie maanden keihard werken. Eerst vangen we de eitjes op in kunstmatige nesten op de bodem van de kuip. We zijn op dit moment trouwens nog aan het nadenken hoe we die nesten het best kunnen nabootsen. Misschien wel met plastic grasmatten. Daardoor worden de eitjes gelijkmatig verdeeld tussen de grassprietjes en krijgt elk eitje zuurstof. Meteen na de geboorte zetten wedie matten in aparte waterbakjes. We drijven de temperatuur dan geleidelijk op van 12 tot 17 graden, waardoor de eitjes na tien dagen tot larven evolueren.” “Als het eenmaal larven zijn, worden de visjes naar een andere waterbak verplaatst. We schakelen dan geleidelijk over naar vast voedsel. Na nog eens 20 dagen wegen de visjes 0,04 gram en mogen ze naar de juvenilekamer waar ze ten slotte twee maanden moeten groeien tot ze 10 tot 14 centimer zijn. Daarna kan het richting vetmester. Pas na 9 tot 12 maanden – als ze ongeveer een kilo wegen – zijn ze klaar voor consumptie.”

Zwitsers

“Het zijn vooral Zwitsers die gek zijn op snoekbaars, al heb ik het in België ook wel al op de menukaart zien staan. Maar Belgische snoekbaars zal het dan zeker niet zijn”, zegt Bossuyt. “Wij zijn namelijk de eerste snoekbaarskwekerij in België. Enkel in Tsjechië, Nederland en Denemarken doen ze dit al. En daar oogsten ze maar één keer per jaar.” Bossuyt, bio-ingenieur en specialist in de aquacultuur, liep al jaren met het idee rond om een eigen vissenkwekerij te starten. Nadat hij in Ierland en Italië voor dit soort bedrijven werkte, ontwikkelde hij zelf deze vernieuwende techniek. “Ik heb ook bewust voor de snoekbaars gekozen. Ik had ook voor een exotische vis kunnen kiezen, maar dan loop ik het risico om plots tenonder te gaan aan goedkope import. Met de snoekbaars heb je dat risico niet. Hij groeit ook snel, is sterk en brengt drie tot vijf keer meer op dan bijvoorbeeld kabeljauw.”

LRM

LRM, de Limburgse investeringsmaatschappij, heeft nu besloten om 450.000 euro te investeren in Fish 2 Be. Het gaat om een lening die het bedrijf in staat moet stellen om de eerste moeilijke maanden door te komen. “We hebben een voorbeeldfunctie”, zegt Bossuyt. “Boeren die geïnteresseerd zijn om dit ook te doen, zijn bij ons welkom voor advies. Deze kippenstal is ook een tussenoplossing. Over twee jaar hopen we te verhuizen naar Agropolis, een innovatief landbouwbedrijventerrein dat op dit moment opgespoten wordt op de grindplas amper een paar honderd meter verderop. Wellicht kost die verhuizing ons 1,3 miljoen euro. Daardoor kunnen we nog meer visjes produceren. Want snoekbaars is nu nog een nichemarkt, maar we zijn overtuigd van het grote potentieel.” Timmie VAN DIEPEN

No Comments Yet.

Leave a Comment